Kartonaža

Kao što sam naziv govori, kartonaža je grana grafičke industrije koja se bavi proizvodnjom ambalaže od kartona. Prije samog opisa našeg proizvodnog pogona i asortimana istakli bih nekoliko vrlo važnih detalja u kojima želimo istaknuti same prednosti kartonske ambalaže.

U prvom redu, karton je u odnosu na ostale materijale (staklo, drvo, plastika,…) sa 45% udjela najprisutniji od svih materijala od kojih se izrađuje sveukupna ambalaža.

Njegove prednosti su višestruke, a nekoliko najznačajnijih su lakoća (prilikom transporta i manipulacije), otpornost (na udarce, vanjski i unutarnji pritisak, pritisak na plohe i uglove), složivost (96% valovitog kartona je složivo, pa zauzima vrlo malo prostora kod transporta ili skladištenja), ekonomičnost, čistoća, sigurnost, reklama i propaganda (mogućnost direktnog tiska na karton). Također, u smislu zaštite okoliša karton je razgradiv, održiv, reciklirajući pakirni materijal.

Kartonaža u ustanovi DES izrađuje najviše transportnu ambalažu, a po potrebi i komercijalnu za potrebe industrije, javnih službi i ustanova. Naši kupci dolaze iz različitih djelatnosti, a najveći broj kupaca je iz prehrambene, kozmetičke, farmaceutske, obućarske, galanterijske i automobilske industrije.

Od strojnog asortimana bih izdvojio kružne škare, brzorezač, sloter sa dvobojnim fleksoagregatom, dvije zaklopne i mostne štance, ljepilicu. Velika većina doradnog dijela proizvodnje se odvija ručno uz nekoliko manjih ručnih alata i strojeva.

Asortiman proizvoda je vrlo širok, no baza je valoviti karton i ljepenka i svi proizvodi koji se mogu iz tih materijala izraditi: kutije, mape, fascikle, arhivska ambalaža, registratori, podlošci, trake,…

Specifičnost ovog pogona je što su svih 43 radnika, osim rukovoditelja radne jedinice i voditelja proizvodnje, osobe s invaliditetom i to s najtežim oblicima. Većina osoba s invaliditetom radi na doradnim (lijepljenje, savijanje, sortiranje, slaganje,..) i poslovima pakiranja čime ih činimo dijelom svijeta proizvodnje i rada.

PROIZVODI