69 godina s vama. Ne postoji bolji razlog!

Nazovite nas: +385 (0)21 430 555

Ustanova DES | Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Radnice i radnici,

Prije gotovo 2500 godina, grčki filozof Diogen, hodao je ulicama Atene i u ruci nosio upaljenu svijeću. Kad su ga upitali što radi, on im je jednostavno odgovorio: "Tražim čovjeka!". Ta iskonska potraga za Čovjekom i dan danas se nastavlja, a tek ga se s vremena na vrijeme prisjetimo i pozovemo da pokaže svoje ljudsko lice i čovječnost. Međunarodni dan osoba s invaliditetom (3. prosinca) samo je podsjetnik da svatko zaslužuje priliku osjećati se Čovjekom i biti prihvaćen u svojoj različitosti. Kao trajno svjedočanstvo tim nastojanjima, Ustanova DES je, u suradnji s Ateljeom Vaska Lipovca, kroz njegovo umjetničko stvaralaštvo simbolički "progovorilo" o svim izazovima invaliditeta: "Pred nama i u nama je jedna nesuspregnuta simbolika radosti, simbolika ljubavi i to one izvorne, iskonske ljubavi prema životu u svim pojavnim oblicima i različitostima. Pred nama je i prihvaćanje jednog svijeta odvojenog od skučenih stereotipa i ograničenosti ljudskog uma, u kojem nema mjesta isključivosti i u kojem svatko može izabrati najbolju verziju sebe. U ovom neiscrpnom nadahnuću, s iznimnom lakoćom, prepoznajemo egzistencijalni imperativ u prihvaćanju čovjeka onakvim kakav doista jest bez predrasuda i straha od neuspjeha, duboko proživljenog i svjesnog svojih neograničenih mogućnosti." (T.B.)

Ovo je prilika da zajedno proslavimo naš dan uz nadu da iza sebe ostavljamo većinu problema, a da su pred nama opravdana očekivanja za bolje sutra. U tom izazovu vjerujem u vašu podršku jer je to jedini put ka ostvarivanju našeg zajedničkog cilja - očuvanju zaposlenosti osoba s invaliditetom, a time i naših radnih mjesta. 

Pridružite mi se u nastojanjima za bolji socijalni i gospodarski status svih radnika; za bolje uvjete rada; za bolje međuljudske odnose; za boljeg Čovjeka!

Jer, ono što možemo učiniti ovisi samo o nama! 

Tomislav Bogović
Ravnatelj Ustanove DES 


27