69 godina s vama. Ne postoji bolji razlog!

Nazovite nas: +385 (0)21 430 555

Ustanova DES | Izborit ću nove poslove za DES

Izborit ću nove poslove za DES

Diplomirani ekonomist Tomislav Bogović (52) novi je ravnatelj DES-a, splitske Ustanove za zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom. Dugi niz godina proveo je u poduzetničkim vodama baveći se marketingom i grafičkim dizajnom, za koje je dobio nekoliko priznanja, među kojima i zahvalu Grada za idejno rješenje proslave blagdana sv. Dujma.
Radio je na nizu poslova za “Preradu”, “Jadransku pivovaru”, gradsku Turističku zajednicu… Splitskoj javnosti poznat je i kao bivši poslovni direktor Tenis kluba Split.

– Ne želim se baviti prošlošću Ustanove, već me zanima samo budućnost – rekao nam je Bogović, svjestan da DES prolazi kroz teško razdoblje.

No, kako kaže, ne sumnja u vedriju budućnost, kao i socijalnu sigurnost za 213 zaposlenika, koliko ih trenutačno broji ustanova. Zapošljavanje novih stručnjaka, nabava novih radnih strojeva i inzistiranje na postupcima javne nabave koji su rezervirani jedino za zaštitne radionice, kao one za pučku kuhinju, bit će okosnice “modusa operandi” ravnatelja Bogovića.

Novac iz Bruxellesa

– Ne znam koliko je javnosti poznata činjenica da više od 60 posto ukupnog prihoda ostvarujemo samostalno na tržištu. U dugoročnom planu nam je i povećanje tog udjela ulaganjem u osnovna sredstva, za koja ćemo dio osigurati uz pomoć lokalne zajednice, a dio iz fondova EU-a, u čemu će nam logističku podršku pružiti gradska Služba za gospodarstvo i europske fondove. Uvođenje nove tehnologije značilo bi otvaranje novih tržišta. Uz to, uslijedilo bi povećanje obujma poslovanja, a time i veća zaposlenost, naročito osoba s invaliditetom – kaže nam prvi čovjek DES-a. Bogović upozorava i na postupke javne nabave gdje se ustanove poput DES-a svjesno zaobilazi.

– Poseban problem je tzv. objedinjena i centralizirana nabava, što je imalo za posljedicu da pojedina ministarstva i javna poduzeća ne rezerviraju zaštitnim radionicama pravo sudjelovanja u postupcima javne nabave, pa ni za dio roba koje smo godinama uspješno isporučivali.

Umjesto toga, koriste se otvorenim postupkom javne nabave, a time osjetno slabe ekonomsku poziciju zaštitnih radionica i održivost zaštićenih programa zapošljavanja.

Postavlja se pitanje zašto javni sektor ignorira dugogodišnja pozitivna iskustva u smislu kvalitete, rokova i cijena naših isporučenih roba i izvršenih usluga – javno se pita ravnatelj DES-a.

Smanjuje se broj šefova

U tijeku je optimalizacija troškova poslovanja, minimiziranje upravljačkog kadra u neproizvodnim dijelovima ustanove, te smanjenje troškova rada među rukovodećim kadrovima, pa je tako Bogović od 1. kolovoza najavio smanjenje svoje plaće. DES trenutno ima status zaštitne radionice jer zapošljava oko 57 posto osoba s invaliditetom.

Stručno osoblje koje čine stručni radnici i radni instruktori svakodnevno pružaju stručnu pomoć i podršku zaposlenicima DES-a, odnosno osobama s invaliditetom koje rade na zaštitnim mjestima, ali istodobno provode i osposobljavanje dugotrajno nezaposlenih osoba s invaliditetom za otvoreno tržište rada.

– Ovdje treba istaknuti važnu suradnju s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje (HZZ), koji našem stručnom timu pomaže kako u identifikaciji korisnika, tako i u njihovu upućivanju na profesionalnu rehabilitaciju. Upravo smo od HZZ-a dobili odobrenje za provedbu tekstilne i kulinarske radionice, za koje ćemo 1. rujna potpisati ugovor o realizaciji programa obrazovanja osoba s invaliditetom. Zbog toga smo oglasili potrebu za radnim mjestima psihologa i edukacijskog rehabilitatora.

Na ‘kazanu’ 700 građana

– DES ima pučku kuhinju, opremljenu prema europskim standardima, vrijednu četiri milijuna kuna, a u kojoj svakodnevno pripremamo obroke za 700 socijalno ugroženih sugrađana. To je pitanje društveno odgovornog ponašanja, za što nam je potporu pružio i gradonačelnik Ivo Baldasar, te se nadam da smo to povjerenje u dosadašnjem radu i opravdali, uz napomenu da osobe s invaliditetom čine gotovo polovinu ukupnog broja zaposlenika pučke kuhinje – kaže Bogović.


Izvor: Slobodna Dalmacija | 24.07.2014. | Denis Krnić
Foto: Duje Klarić | CROPIX

27