69 godina s vama. Ne postoji bolji razlog!

Nazovite nas: +385 (0)21 430 555

Ravnatelj

UVODNA RIJEČ

Što znači biti izopćen iz društvene pripadnosti?
Što znači biti neprihvaćen u svojoj različitosti?
Što znači biti na marginama društvene svijesti?

Većina od nas bili smo, s vremena na vrijeme, u poziciji postavljati ovakva i slična pitanja, ali manjina od nas svakodnevno je u svom životu izložena ovakvoj vrsti nepravde.

Odgovor na ova pitanja podrazumijeva socijalnu osjetljivost i od iznimne je važnosti javno se zalagati za vrijednosti koje ističu neophodnost načela uvažavanja i poštivanja svakog čovjeka u odnosu na njegova temeljna prava i slobode u pogledu jednakosti, pravednosti, različitosti i uključivosti, a posebice kad je riječ o najvećoj manjinskoj skupini građana u Republici Hrvatskoj Osobama s invaliditetom koji čine 12,5% ukupne populacije (svaki 8 stanovnik). Ako ovu činjenicu promatramo u kontekstu da je 23% građane Europe izloženo riziku od siromaštva i društvene isključenosti, lako je uvidjeti da manjinske skupine predstavljaju globalni društveni problem. Kad kažem društveni problem onda ne mislim da su problem osobe s invaliditetom i manjinske skupine nego je problem u odnosu društva spram tih skupina.

Javnim djelovanjem i aktivnim promicanjem ovih stajališta neposredno utječemo na razvijanje pozitivne društvene svijesti u smislu radne i socijalne integracije osoba s invaliditetom u sve oblike društvene pripadnosti, a ponajviše one radne potičući u njima osjećaj dostojanstva i samopoštivanja. Boreći se protiv svih vrsta diskriminacije na principima tolerancije, solidarnosti i uključivosti kao i prihvaćanjem različitosti možemo ispraviti nepravdu.

To je odgovornost koju moramo prihvatiti.

To je odgovornost koju sam prihvatio dolaskom u ovu sredinu i na kojoj ću inzistirati kako u svom radu tako i u radu svojih suradnika.

Tomislav Bogović mag.oec.
Ravnatelj

eMail: tomislav.bogovic@des.hr