69 godina s vama. Ne postoji bolji razlog!

Nazovite nas: +385 (0)21 430 555

Povijest Ustanove DES

Kolijevka profesionalne rehabilitacije

DES (akronim od „defektni sluhom“) osnovan je 27.7.1949. godine kao Poduzeće za zapošljavanje invalida DES Split i to sa 20 zaposlenih (uglavnom gluhih osoba ili s problemom sluha) u dva proizvodna pogona. Osnivač je bio Republički odbor Saveza gluhih Republike Hrvatske. Godine 1956. Poduzeće je počelo obavljati i djelatnost profesionalne rehabilitacije.
Poduzeće je dugi niz godina raslo i po broju zaposlenih i po vrstama djelatnosti, pa je 1974. godine, kad je Poduzeće imalo 277 radnika i bilo smješteno na 13 neuvjetnih lokacija (uglavnom u samom centru grada), donijeta odluka o izgradnji nove zgrade. Od 1978. godine Poduzeće posluje na sadašnjoj lokaciji.

Godine 2003. Poduzeće je preoblikovano u Ustanovu s punim nazivom Ustanova za zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom, i kojoj su osnivači Grad Split (65%) i Splitsko-dalmatinska županija (35%). Ustanova ima 216 zaposlenih, od kojih je 117 (54%) osoba s invaliditetom.
Osnovni cilj poslovanja Ustanove je radna i socijalna integracija osoba s invaliditetom, koja se dnevno provodi u proizvodnim radnim jedinicama (Tiskara, Kartonaža. Fleksografija, Konfekcija, Sitotisak, Prehrana), pripadajućim službama (Računovodstveno financijska, Opća, pravna i kadrovska, Komercijalna, Tehnička), RJ Rehabilitacija i Uredu ravnatelja, u kojima zajedno rade osobe s invaliditetom i ostali radnici. Udio osoba s invaliditetom u ukupnom broju  zaposlenih u proizvodnim radnim jedinicama kreće se od 38% do 100%, a na raspolaganju im je i stručni tim RJ Rehabilitacija kao pomoć i podrška u rješavanju svakodnevnih radnih i individualnih problema. Također, Ustanova DES već 11 godina pruža usluge Pučke kuhinje našim socijalno najugroženijim sugrađanima.

U Ustanovi se provode i radionice koje su nastavak projekta SLID (Socijalna i radna integracija osoba s invaliditetom) financiranog putem programa IPA Jadranska prekogranična suradnja. Sredstvima EU uređene su i opremljene tri radionice (kulinarska, tekstilna i informatička) u kojima se dugotrajno nezaposlene osobe s invaliditetom radno osposobljavaju u okviru stečenih kvalifikacija za zapošljavanje na otvorenom tržištu rada. Ove aktivnosti se nastavljaju i nakon završetka projekta, u suradnji s HZZ-om.